Jejak Mihrab & Mimbar

13/07/2010

Pembentangan Proposal Ph.D (Program Seni)

Filed under: Catatan Penulis — Harleny Abd Arif @ 2:37 pm

 

Tarikh    : 12 Julai 2010
Masa     : 2.00 – 4.30 petang
Tempat : Bilik PASCA (Bengkel Seni A),
                 Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif, UPSI

 

Petang semalam saya telah menghadiri sesi pembentangan proposal program Doktor Falsafah Seni di Bilik PASCA (Bengkel Seni A). Kehadiran adalah diwajibkan, justeru saya hadir dalam majlis ilmiah ini sebagai pemerhati. Sebenarnya saya telah dihubungi oleh pihak fakulti beberapa minggu sebelumnya…soalan yang diajukan, “Apakah saudari telah bersedia untuk membuat pembentangan pada 12 Julai?” Secara jujur saya belum bersedia lalu jawapan diberi ringkas sahaja, “Belum bersedia.” Pembentangan per-1 telah dilalui Ogos tahun lalu, namun saya perlu membuat pemurnian semula isi kandungan proposal sebelum berhadapan pembentangan ke-2. Jelaslah bahawa saya perlu membuat persediaan lebih terperinci dan teliti bukan membuta tuli. Jadi, pembentangan akan datang sasarannya sebelum penghujung Oktober depan…insyaAllah. Mudah-mudahan dipermudahkan laluan apabila tiba masanya kelak…

 

Pembentang pada kali ini ialah Saudara Ariffin Mohd Ismail, seorang pensyarah di Fakulti Senilukis dan Senireka,  UiTM Melaka. Beliau melalui sesi pembentangan dengan gaya pengucapan dan ekspresi wajah yang bersahaja. Lenggok tubuhnya pula nampak selesa, tidaklah nampak tegang urat sarafnya di mata khalayak yang hadir. Hmmm…sekiranya saya berada di tempat duduknya, keadaan tersebut jauh berbeza dengan saya yang agak gelabah kerana darah gemuruh yang berada pada tahap kritikal… =)

 

 

Dua karya Saudara Ariffin iaitu arca The Symbiosis (foto atas) dan The Cosmos (foto bawah)

 

Sesi yang mendebarkan telah bermula (sesi kemuncak pembentangan)… Ahli Panel Luar dan Panel Dalaman mula melontarkan pandangan hasil pembentangan. Bersedialah ‘buka pintu hati’ untuk menerima ulasan secara lisan…kemudian akan menyusul pula laporan dalam bentuk tulisan. Bagi mereka yang ‘lepas’…syukur alhamdulillah. Bagi mereka yang ‘tak lepas’ jangan kecewa dan berputus asa sebaliknya perlu buat pemurnian semula seterusnya bersedia untuk pembentangan kali ke-2 atau ke-3.  Tapi apa yang diharapkan adalah, ahli panel dapat pertimbangkan supaya tidak wujud pembentangan selepas kali ke-3. Bukan apa, bimbang pelajarnya ghaib membawa diri lalu menyepi. Akhirnya yang tinggal hanya penyelia pembimbing bersama lembaran-lembaran proposal yang ‘tak lepas’ tadi.

 

 

 

Tiga foto di atas adalah aksi Ahli Panel Luar ketika mengutarakan pandangan…Saya sebenarnya nak rakam video, tapi entah macam mana gayanya…tersilap tekan punat kamera. Rupa-rupanya yang saya rakam hanyalah foto biasa. Agak-agak apalah bentuk komen yang dilontarkan ya? Buat andaian sendiri berdasarkan pergerakan tangan ahli panel tersebut. Daripada kedudukan tangan di bawah yang sedang memegang kertas (foto atas), sedikit demi sedikit diangkat ke paras dada (foto tengah) lalu dengan pantas tangan tadi sudah berada tinggi…lebih tinggi dari aras kepala seperti ingin mencangkuk sesuatu bak kepala tedung selar lagaknya (foto bawah). Namun aksi patukan tersebut tidaklah menggentarkan…buktinya, lihat sahaja aksi dan ekspresi tenang di wajah Dr. Nasir Ibrahim (Timbalan Dekan Penyelidikan dan Siswazah) yang duduk di sisi kiri ahli panel tersebut.

 

Curi-curi rakam foto Prof Dr. Zakaria Ali (kanan)…penyelia pembimbing saya sepanjang 3 tahun pengajian (Dis 2008 -Dis 2011…InsyaAllah). Ada seorang lagi penyelia iaitu Dr. Ahmad Suhaimi Mohd Noor…kebetulan tidak hadir atas sebab-sebab tertentu. Prof ‘Z’ (panggilan ringkas Prof Dr. Zakaria Ali) adalah ahli panel dalaman dalam sesi pembentangan ini. Sesekali saya lihat Prof Z tertinjau-tinjau…pasti mencari-cari kelibat Si Penjejak Mihrab dan Mimbar. Sama ada hadir atau tidak dalam sesi pembentangan proposal ini. =)

 

2 Komen »

  1. nampaknya menanti oktober dengan penuh debaran :)…pembentangan yang pertama dulu apa kurangnya yang membuatkan sampai tak lepas ?…..moga surut rasa gemuruh bila menjelang oktober.

    Komen oleh sangilapi — 23/07/2010 @ 7:46 am | Balas

    • Pembentangan pertama ibarat langkah pertama…ibarat baru nak mula bertatih, sesekali jatuh (jatuh sebab tak mahir lagi dalam gerak langkah….baru nak mula menapak la katakan…) heh hehhhh

      Komen oleh harlenyabdarif — 24/07/2010 @ 10:17 pm | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: