Jejak Mihrab & Mimbar

21/07/2010

Pandai Besi di Bukit Chandan (sambungan)

Filed under: Khazanah di Alam Melayu — Harleny Abd Arif @ 9:32 pm

 

Tarikh : 17 Julai 2010
Lokasi : Kampung Padang Changkat, Kuala Kangsar

  

Penulisan ini adalah sambungan daripada catatan sebelumnya (di bawah tajuk yang sama). Hal demikian kerana, saya masih dalam mood bercerita tentang khazanah lama yang dipusakai sejak berkurun lamanya. Secara jujur saya amat teruja apabila melihat apa jua objek lama di alam Melayu. Baik semasa menjalankan pemerhatian terhadap rekabentuk senibina lama, ragam hias al-Quran dan kitab lama, alat senjata dan kerajinan tangan lainnya di Alam melayu. Setiap daripada objek tersebut mencerminkan identiti budaya bangsa Melayu yang tidak akan lapuk dek hujan dan tidak akan lekang dek panas.

 

Pandai Besi di Kampung Changkat ini sedang menjelaskan tentang jenis kayu setiap keris buatannya yang disusun pada permukaan meja. Keris-keris ini telah ditempah oleh individu atau pihak tertentu…hanya menunggu masa untuk diserahkan kepada pemiliknya.

 

Sarung keris paling kiri dan dua dari kiri diperbuat daripada jenis kayu surian. Keris ke-3 dari kiri dan dua lagi keris pada bahagian kanan (berwarna hitam), sarungnya diperbuat daripada jenis kayu arang. Sarung keris ke-4 dari kiri pula dihasilkan daripada jenis kayu kemuning emas. Selain kemuning emas, jenis kayu kemuning hitam turut digunakan dalam pembuatan keris. Menurut pandai besi ini, “Kayu kemuning hitam ini akan mengeluarkan cahaya kekuningan semasa proses menarah dan meraut sebelum kayu tersebut bertukar kepada warna hitam seperti asal.”

Kayu kemuning hitam ini sukar diperolehi berbanding kemuning emas. Adakalanya, kayu jenis kemuning hitam diberikan kepada beliau oleh individu tertentu. Saya difahamkan, kayu kemuning hitam ini juga digunakan sebagai ubat atau ramuan dalam perubatan tradisional. Justeru, sudah pasti ia mempunyai keistimewaan dan kelebihan tersendiri sehingga khasiatnya dikatakan mampu menjadi penawar untuk mengubati penyakit.

 

Jika dahulu, pembuatan senjata lama ini biasanya menggunakan 4 jenis kayu untuk menghasilkan sebilah keris. Baik bahagian hulu, sampir, sarung dan buntut keris masing-masing menggunakan jenis kayu berbeza. Kenyataan ini disampaikan secara lisan oleh beliau kepada saya semasa sesi temubual secara tidak formal dijalankan.  

 

Kayu di atas adalah dari jenis kayu macang api. Selain kayu tersebut, jenis kayu lain seperti kayu rengas, kerbau jalang dan lain-lain yang sesuai dalam pembuatan keris turut digunakan dalam menghasilkan alat senjata lama. Kayu macang api ini turut dijadikan turus pagar kerana sifatnya yang tahan lama dan tidak dimakan oleh anai-anai.

 

Seperti biasa, saya akan bertanya tentang pengalaman menarik beliau sepanjang 48 tahun berkecimpung dalam dunia pandai besi…Apakah kisahnya? Begini ceritanya (seperti yang diceritakan kepada saya):

Pernah satu ketika seorang hamba Allah datang ke bengkel beliau dengan hajat menempah hulu sebilah keris ekoran keris pusaka miliknya telah hilang hulunya. Selain keris lama, hamba Allah tersebut turut membawa jenis kayu (lupa pula saya jenis kayunya…tidak salah saya jenis kemuning hitam) untuk dibuat hulunya. Melihat akan keris dan kayu yang dibawa, pandai besi ini dapat menjangka pasti ada halangan dalam pembuatannya kelak. Telahan tersebut berdasarkan pengalaman beliau membuat alat senjata sejak 48 tahun yang lalu. Timbul rasa tidak sedap hati dalam dirinya, lalu beliau meminta hamba Allah tersebut membelah sendiri kayu yang dibawa. Namun, usaha hamba Allah membelah kayu tersebut gagal walaupun menggunakan alat pemotong khas yang biasa digunakan pandai besi ini. Kejadian yang berlaku di hadapan mata akhirnya terbukti jua kebenarannya. Jadi benarlah telahan si pandai besi ini akan halangan yang bakal didepaninya kelak.  Hal demikian kerana, beliau dapat merasakan bahawa beliau juga pasti berdepan perkara yang sama.  Halangan awal ini seolah-olah memberi petanda akan halangan seterusnya sekiranya beliau bersetuju menerima tempahan daripada hamba Allah tadi.

Namun dek kerana tidak mahu menghampakan si tetamu yang amat berhajat akan keris tersebut dipasangkan hulunya, maka si pandai besi ini meminta tempoh beberapa hari sebelum memberi keputusan muktamad… sama ada akan meneruskan proses pembuatan hulu keris atau sebaliknya. Setelah 2 hari berlalu, dengan izin Allah…si pandai besi diberikan satu petunjuk melalui mimpi. Dalam mimpi tersebut, beliau diminta supaya tidak meneruskan pembuatan hulu keris seperti yang dipinta hamba Allah tersebut. Maka, yakinlah beliau bahawa sememangnya halangan  yang diperlihatkan di hadapan mata sejak awal lagi punya hikmah agar pembuatan hulu keris tersebut tidak diteruskan. Rahsia halangan tersebut hanya Allah yang mengetahui. Namun si pandai besi ini sekadar memberi tanggapan bersifat andaian bahawa hamba Allah tadi tidak serasi memiliki atau menyimpan keris pusaka tersebut. Kebetulan juga keris yang dibawa bahagian hujungnya patah sedikit. Keputusan si pandai besi tidak dapat membuat bahagian hulu keris akhirnya disampaikan kepada hamba Allah tersebut. Beliau menolak dengan cara berhikmah untuk mengelak rasa aib hamba Allah yang berhajat benar untuk menempah.

 Kisah ini mengingatkan saya tentang pengalaman melihat sebilah keris pusaka semasa menjalankan sesi temubual dengan salah seorang waris Haji Mustafa Raja Kamala (Penghulu Pertama Tanjung Malim). Seorang waris almarhum ada menyimpan sebilah keris tanpa hulu yang berlubang di bahagian tengahnya (lubang tersebut berbentuk sebilah pedang).  Saat mengajukan pertanyaan tentang hulu kerisnya yang telah tiada lantas saya dimaklumkan oleh informan yang ditemubual bahawa keris tersebut sememangnya dihasilkan tanpa hulu dalam pembuatannya. Justeru, keris tersebut dikekalkan bentuknya sedemikian rupa tanpa sebarang niat untuk memasang bahagian hulunya.

Sekian sahaja serba ringkas catatan si penjejak mihrab dan mimbar berdasarkan perbualan dengan si pandai besi.

Mohon undur diri…

 

_________________________________________________________________________

 

BAHAGIAN-BAHAGIAN KERIS

 

Foto di atas memaparkan bahagian tertentu pada bahagian keris.  Foto dalam kotak kecil di sudut kanan atas pula memaparkan bahagian hulu keris. Foto di bawah pula adalah foto sama yang dibesarkan saiznya untuk memudahkan mata pengunjung semua melihat bahagian yang dilabelkan dengan lebih jelas.

 

 

Sumber foto yang memaparkan bahagian-bahagian pada keris ini saya perolehi semasa siri lawatan ke Muzium Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) pada tanggal 27 Mei lalu. Foto ini dirakamkan melalui lensa kamera di sudut ruang pameran.

 

Advertisements

3 Komen »

 1. boleh saya dapatkan nombor telefon pmebuat keris ini?

  hakimamani@yahoo.com

  Komen oleh hakim — 15/03/2011 @ 4:45 pm | Balas

  • Saya tiada no taliannya…bengkel keris beliau di Kg Padang Changkat (berdekatan Istana). Perhatikan foto yg saya kongsikan di laman sanggar ini dan tuju ke lokasi gerbang masuk ke Kampung tersebut. Di situ hanya ada satu2nya bengkel keris. Tanya masyarakat setempat, pasti memudahkan pencarian.

   Komen oleh Harleny Abd Arif — 20/03/2011 @ 8:09 pm | Balas

 2. Teruskan penulisan anda. Ramai yang menanti untuk mendapat ilmu. Pandai Besi di Padang Changkat itu kawan saya. Terima kasih kerana memuatkan seni jemarinya didalam halaman untuk paparan ramai.

  Komen oleh shuibnoh — 04/03/2012 @ 11:03 pm | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: