Jejak Mihrab & Mimbar

31/08/2010

Rumah Adat Bugis-Makassar

Filed under: Rumah Tradisional — Harleny Abd Arif @ 2:15 am

 

Tarikh: 07 Ogos 2010
Lokasi: Makassar – Tana Toraja

Foto-foto yang dipaparkan adalah sebahagian daripada himpunan foto rumah adat Bugis-Makassar yang dirakam dalam siri tinjauan peribadi ke Sulawesi Selatan pada 06 hingga 09 Ogos lalu.

Seperti yang saya sebutkan dalam catatan sebelum ini…perjalanan dari Makassar ke Tana Toraja mengambil masa 7 jam (tanpa henti). Tempoh perjalanan 7 jam adalah anggaran berdasarkan jarak perjalanan, namun perjalanan sebenar memerlukan 2 sehingga 3 jam waktu tambahan untuk berhenti rehat, solat dan makan/minum selain kekangan lain seperti berhadapan dengan raptai perbarisan. Kekangan masa menjadi faktor saya tidak berhenti dan turun dari kenderaan untuk merakamkan setiap satu daripada rumah adat Bugis-Makassar. Memadai dengan merakam di sebalik jendela kaca di saat kenderaan bergerak kerana keterbatasan waktu. Sesekali saya lakarkan bentuk potongan bumbung rumah di dalam buku catatan yang diselitkan pada bahagian poket belakang tempat duduk saudara Alam (pemandu arah). Hanya lakaran mudah secara asas yang menampilkan kepelbagaian rekabentuk potongan bumbung.

Kamera memang sentiasa saya gantung di leher sepanjang perjalanan untuk memastikan  subjek tinjauan dapat dirakamkan dengan pantas. Jika ingin mengenalpasti foto mana dirakam saat kenderaan bergerak laju…lihat kualiti foto yang dipaparkan. Jika samar-samar…itulah foto yang dimaksudkan. Jika terang dan baik mutunya…ianya hasil daripada rakaman ketika pemandu sedang memperlahankan kenderaan (saat melalui jalan yang tidak rata). Kira ianya peluang terbaik untuk memfokuskan subjek tinjauan selain berpeluang merakam 2 atau 3 kali objek yang sama (jadi adalah peluang untuk membuat pilihan foto yang terbaik mutunya).

Justeru, dalam hal ini saya perlu menerima akan hasil rakaman foto yang sedemikian rupa dan berharap agar pengunjung lain juga dapat menerima seadanya. Apa yang utama bagi saya adalah kesempatan membuat pemerhatian dengan lebih dekat dalam siri tinjauan di lapangan. Rakaman foto adalah imej visual sebagai bahan bantu kepada daya ingatan yang terbatas sifatnya. Sekurang-kurangnya ada juga bekalan rakaman visual sebagai dokumentasi pengumpulan data di lapangan daripada tiada langsung.

Berikut saya kongsikan sumber foto yang menampilkan rekabentuk khas rumah adat Bugis-Makassar. Rata-rata daripada ciri rekabentuk rumah adat di Tanah Bugis bahagian Sulawesi Selatan mempunyai potongan bumbung seperti yang dipaparkan… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: