Jejak Mihrab & Mimbar

06/09/2010

Masjid Tua Palopo

Filed under: Masjid-Masjid Tua di Indonesia — Harleny Abd Arif @ 2:21 am

 

Tarikh: 08 Ogos 2010
Lokasi: Palopo (Pajung Luwu), Sulawesi Selatan

 

Masjid tua Palopo dengan keluasan 12 m x 12 m persegi ini didirikan sekitar tahun 1604 oleh Pong Mante (Fung/ Puang Mante). Bahan utama pembinaan masjid ini adalah daripada batu gunung yang dipahat dan diasah. Sumber yang diperoleh daripada risalah masjid menyebut bahawa masjid ini kononnya didirikan dalam tempoh 77 hari. Setiap batu menggunakan putih telur sebagai bahan pelekat.

 

Hiasan puncak masjid berkonsepkan atap tumpang yang bersusun 3 lapis adalah simbol kepada tingkatan syariat, makrifat dan hakikat. Di puncak atap terdapat balubu merujuk kepada sejenis bahan daripada tanah liat yang digunakan dalam pembuatan tembikar (keramik).

 

Masjid ini hanya mempunyai satu pintu di bahagian hadapan sebagai laluan masuk ke ruang dalam. 

 

Beduk ini digantung pada pondok luar di sisi kanan perkarangan masjid. Kedudukannya bertentangan dengan pintu pagar utama masjid. 

 

Tiga anak tangga perlu dinaiki sebelum melalui pintu utama menuju ke ruang dalam masjid. 

 

Rekabentuk pintu utama menuju ke ruang dalam. Pada bahagian kiri dan kanan terdapat ukiran timbulan (relief) berupa ukiran bersayap hasil pahatan pengukir. Selain itu, aksara Arab juga jelas tertera pada bahagian atas kepala pintu.

 

Rakaman foto pintu masuk dari arah ruang dalam masjid. Di sebalik rimbunan pohon besar berdekatan lampu trafik berdirinya sebuah istana lama iaitu Istana Pajung Luwu.

 

Pemandangan bahagian ruang dalam masjid. Pada sisi dinding kanan dan kiri terdapat 7 buah tingkap dengan konsep terbuka yang berfungsi sebagai pengaliran udara keluar masuk.

 

Di bahagian ruang dalam masjid berdirinya 4 tiang kecil dan 1 tiang utama di tengahnya yang bersegi 12 melambangkan 12 suku yang ada di Kerajaan Luwu. Tiang dengan ketinggian 8.5 meter ini didakwa diperbuat daripada batang pohon cina guri yang telah disumpah sehingga tiada lagi batang pohon yang sebesar itu.

 

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: